Er is gevaar voor aanvaring, wie moet uitwijken?

Info Vaarbewijs

In Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 km per uur.

Als bijvoorbeeld uw jetscooter sneller kan varen dan 20 km per uur bent u verplicht uw vaarbewijs te halen!

Ook als u niet vaarbewijsplichtig bent, onder de huidige gehanteerde normen, is het aan te raden uw vaarbewijs te halen.

Het wordt steeds drukker op de vaarwateren en om veilig in al die drukte uw weg te vinden dient u de regelgeving goed te kennen.

 

Klein Vaarbewijs 1 of 2?

Als u in Nederland op rivieren, kanalen en kleine meren wilt varen, is het Klein Vaarbewijs 1 vereist.

Voor de ruimere binnenwateren, zoals het IJsselmeer, het Markenmeer, de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde, is het Klein Vaarbewijs 2 verplicht.

 

In het buitenland varen

Het Klein Vaarbewijs 1 is tevens het Internationale Certificate of Competence for inland waters. Op het Nederlandse vaarbewijs (creditcard formaat) staat deze internationale erkenning vermeld. Hiermee kunt u op de binnenwateren, zoals het Gardameer in Italië in het buitenland varen.

Het Klein Vaarbewijs 2 is tevens het Inernationale Certificate of Competence for inland waters and coastal waters (kustwateren). Op vakantiebestemmingen als Kroatië, Turkije, Griekenland en Spanje is vaarbewijs 2 vereist.

 

 

 

 

 

Tekstvak: De Nautische Praktijk
Tekstvak: Vaarbewijsopleidingen Gelderland - Klein Vaarbewijs 1 - Klein Vaarbewijs 2